Vraag om informatie
Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Advies aanvragen085 0471014 085 0471014
Het wordt een grote maatschappelijke uitdaging: regenwater vasthouden op particulier terrein. Maar hoe moet dat dan? Wat kun je als particulier nou doen? Welke keuze moet je maken? Wat is technisch uitvoerbaar? Wat heeft nut? En wat kost dat allemaal?
Het zijn vragen waarmee particulieren worstelen. En gemeenten ook, want hoe krijgen ze de boodschap over de bühne bij particulieren en hoe kunnen zij hen aanzetten tot het nemen van maatregelen.
Mijn Stad Klimaatbestendig bedacht hier wat op: de Rainmaster Toolbox.
Maatschappelijke uitdaging
Het klimaat verandert in een rap tempo. Sinds vorig jaar zijn we bekend met lange periodes van droogte én met hevigere buien tussendoor. En dat levert problemen op in onze steden, soms is het veel te droog en soms is het veel te nat. Er is maar één goed antwoord op het veranderend klimaat en dat is regenwater zoveel mogelijk lokaal bergen, vasthouden en gebruiken.
Particulier terrein
Tot voor kort bemoeiden alleen de gemeenten zich met het regenwater, de burger had er geen omkijken naar. Maar dat wordt anders, want 70% van alle oppervlakte in een stad is privaat terrein en slechts 30% in handen van de gemeente. Aanpassingen aan het veranderend klimaat zullen dus ook op particulier terrein moeten plaatsvinden, de gemeenten kunnen het niet alleen oplossen. En dat is nog niet zo gemakkelijk, want hoe kun je regenwater gaan bergen op bestaande percelen? En bovendien: hoe krijgt een gemeente haar burgers mee in de verandering? Die zitten er immers niet op te wachten.
Technische oplossingen
Er zijn inmiddels allerlei technische oplossingen op de markt. Regentonnen, waterdoorlatende verhardingen, infiltratiekratten, grindstroken, wadi’s, groene daken, regenwatergebruiksystemen, regenwaterschuttingen, vijvers, tegel eruit/plantje erin. Noem maar op; als burger zie je door de bomen het bos niet meer. Want wat is nou zinvol en geschikt?
Rainmaster Toolbox
De Rainmaster Toolbox geeft inzicht. Het is een eenvoudige tool waarin een particulier alleen maar enkele gegevens hoeft in te vullen: de dakoppervlakte, de oppervlakte van de verharding en de bergingseis van de gemeente. Vervolgens wordt er een overzicht aan geschikte maatregelen getoond waarmee direct te zien hoeveel regenwater er geborgen wordt. Met dat overzicht kunnen de kosten inzichtelijk gemaakt worden en kan er afstemming vinden tussen de gemeente en de particulier.
Aan de slag
Mijn Stad Klimaatbestendig wil graag met gemeenten aan de slag om de Rainmaster Toolbox in te zetten binnen projecten. Bent u zo’n gemeente? Meldt u dan aan via het contactformulier op deze website.