Afkoppelcoach voor begeleiding van bewoners en bedrijven

22 nov

Afkoppelcoach voor begeleiding van bewoners en bedrijven

Om onze steden leefbaar te houden en om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden is het noodzakelijk om de principes uit de natuur (groen en blauw) in stedelijk gebied terug te brengen. Omdat gemiddeld 70% van steden particulier eigendom is, kan het niet anders dan dat daar ook maatregelen genomen worden. Dit lijkt logisch echter is dit in de praktijk niet zo vanzelfsprekend aangezien bewoners immers gewend zijn dat de gemeente het regenwater afvoert. Ook de kosteneffectiviteit van maatregelen bij één particulier zijn significant verschillend in vergelijk van bijvoorbeeld de afkoppeling van een bedrijventerrein. Dit maakt het afkoppelen van privaat terrein tot een complex geheel en mooie uitdaging.

Grofweg zijn er drie methodes waarmee gemeenten haar bewoners kunnen aanzetten tot afkoppelmaatregelen:

  1. Creëren van bewustwording, werken aan betrokkenheid en kennis ter beschikking stellen wat bewoners zelf kunnen doen, met als doel dat zij zelf initiatief gaan nemen
  2. Financiële prikkels inbrengen door middel van financiering van maatregelen, subsidies, aanpassing van de rioolheffing of door verhoging van drinkwaterkosten.
  3. Dwang door middel van wet- en regelgeving.

De gemakkelijkste methode is nr. 3: wettelijk gezien mogen gemeenten haar burgers verplichten om het regenwater op eigen terrein te verwerken. Bij nieuwbouw is dat goed te realiseren en veelal geborgd in ruimtelijk beleid, maar bij bestaande bouw veelal niet. Gemeenten kiezen in dat geval vaak voor een combinatie van 1 en 2.

Afkoppelproces
De vraag is vervolgens hoe het afkoppelproces vormgegeven moet worden om daadwerkelijk maatregelen te realiseren. Er moet immers van alles gebeuren:

  1. Inlichten van de bewoners over de noodzaak van het afkoppelen van regenwater in hun wijk
  2. Organiseren van brainstormsessies en ontwerpstudio’s
  3. Uitvoeren van de 1-op-1 gesprekken met de bewoners met inventarisatie van mogelijkheden en ambities
  4. Opstellen van afkoppelplannen per kavel
  5. Afstemming met de gemeente over de uit te voeren maatregelen, de financiering en accordering van de plannen
  6. Terugkoppeling met de bewoners over de uitvoering van de maatregelen op hun kavel
  7. Uitvoering van de maatregelen


Afkoppelcoach
Om dit proces goed te begeleiden en om bewoners te stimuleren en enthousiasmeren, is het raadzaam om een afkoppelcoach in te zetten. Deze is dan verantwoordelijk voor:

  1. Het maken van een projectplan
  2. Het organiseren van de projectactiviteiten en opzetten van een campagne
  3. Het bewaken van de budgetten en planning
  4. Het aandragen en inbrengen van slimme (out of the box) oplossingsrichtingen voor afkoppeling
  5. Het zorgdragen voor alle communicatie (gemeente, bewoners en woningbouwcorporaties) en beschikbaar zijn als centraal aanspreekpunt /vraagbaak
  6. Het zorgdragen voor de uitvoering van maatregelen


Wilt u gebruik maken van één van onze afkoppelcoaches? Bel ons dan op 085-0471014 of stuur een mail naar info@mijnstadklimaatbestendig.nl